vineri, 24 iunie 2016

Ce este tuningul?

Oamenii simt nevoia de a fi unici. Automobilul personal este un mare avantaj al zilelor noastre si ofera posibilitatea de a fi total independent de mijloacele de transport in comun, reprezentand unul dintre bunurile cele mai frecvent personalizate.
Chiar daca masina este una mai veche, poate fi revitalizata prin tuning, aspectul putand fi schimbat in totalitate. In acest scop accesoriile de interior sau de exterior sunt alese de cei mai multi proprietari, atat pentru a imbunatati performantele masinii, cat si pentru a-i schimba aspectul.

"tuning" - este un cuvant ce provine din engleza si in traducere libera inseamna acord fin, reglaj de finete.

In domeniul auto, cuvantul "tuning" a capatat urmatorul inteles - preocupare de a imbunatati, sau a regla caracteristicile funcţionale sau estetice ale unui autoturism.

Tuning-ul are o lunga istorie, gasindu-si originea in America de dupa razboi, odata cu aparitia masinilor tipic americane cu motoare mari modificate pentru accelerarea pe linii drepte (fenomenului hot-rod). Prima etapa a fost debarasarea vehiculelor de tot ceea ce era inutil in scopul scaderii greutatii si implicit a cresterii vitezei. Primele astfel de masini nu mai aveau bare de protectie, capota motorului, acoperis sau geamuri.

In zilele noastre, tuning-ul auto se imparte in trei mari categorii:
-Tuning exterior
-Tuning interior
-Tuning motor

Tuning-ul exterior presupune schimbarea aspectului exterior al masinii pentru a obtine o tenta mai sportiva sau mai extravaganta. 
Acest lucru se realizeaza prin instalarea de praguri, bandouri, spoilere sau prize de aer, eleroane, vopsea perlata sau cameleon, autocolant folie, stickere sau tatuaje. O parte dintre acestea ajuta la drenarea curentilor de aer astfel incat nu au doar rol estetic.


Tuning-ul interior presupune schimbarea sau imbunatatirea aspectului interior al masinii pentru un look sportiv, pentru imbunatatirea functionalitatii si/sau a confortului. Nevoia de a da acea nota personala masinii este satisfacuta prin mici detalii: capete de schimbator, fir neon, banda led si luminite, huse pentru scaune si banchete sau pentru volan, termometre, ceasuri si busole si multe altele. Astfel de produse pot fi gasite pe pieseautototal.ro, magazin online de accesorii tuning pentru diverse tipuri de vehicule.
Sonorizarea se incadreaza si ea la tuning de interior. Multi aleg aceasta optiune in prima faza, inainte de a accesoriza interior-exterior masina.

Tuning-ul la motor presupune ajustarea sau modificarea unui motor pentru a creste puterea, economia sau durabilitatea motorului. Acesta s-a dezvoltat cel mai mult putand fi impartit la randul sau in mai multe categorii: Tune-up de motor, Chip tuning, Tuningul de performanta.

Orice pasionat de tuning stie ca indiferent cate modificari aduce masinii, intotdeauna mai este loc de cel putin una :)
Fie ca doreste mai multe ceasuri in bord, huse noi pentru scaune, paravanturi, covorase dedicate, faruri sau stopuri, tobe sau grile, magazinele online de piese si accesorii tuning pun oricui la dispozitie astfel de solutii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu